Bolu Sarang Semut aka Bolu Caramel



I shud hv rested but typical me.. i usually end up whipping something for dessert.. last night I had wanted to bake a cake which i hv been eyeing for a week now but decided to forgo the idea since i had to bake for an order .. an order that i had almost missed until sis Nasyita smsed me right after subuh.. gulp.. anyway all ends well.. i managed to bake it and sent it over after Magrib..



So with what happened earlier.. i decided to try out this simple recipe.. Bolu sarang semut (ants nest) .. an old school cake.. a cake which hs for the longest time not been in my fav list to bake.. so why bake it when i know that i would not like it?? hehe honestly?? cos i trust her recipe.. knew i would be able to get myself to hv a bite and so i did... hubs liked it.. i am converted and next person on the list is my mom.. i will let her hv a taste and hope that she will like it as much as we did..



While in the oven.. the aroma of butter and caramel was so overwhelming that Sonia kept on running in and out of our kitchen.. i had to slice it while it was still warmish since hubs was eager to hv a bite!



Ingredients
Caramel Syrup
400g sugar
400ml hot water
5 pcs kaffier lime leaves - sliced thinly
2 pcs pandan leaves - sliced thinly
(both are optional..)

5 eggs
120g flour
150g condense milk
150g butter - melted
1 tbsp baking soda

Method:
- Heat sugar in skillet until browned (do not overcook or ur cake will taste bitter).. lower heat, add hot water. Allow to boil till sugar dissolves. Add kaffir lime leaves and pandan. Cook until fragrant. Remove and let cool. Strain and discard the leaves. Measure out 400 ml. Set aside.
- Preheat oven to 180'C. Prepare a bundt pan (diameter 22 cm), greased and sprinkle lightly with flour.
- Whisk the eggs until frothy and smooth. Stir in the flour little by little alternating with caramel syrup, stirring until blended and smooth.
- Add the sweetened condensed milk and stir well. Add melted butter. Stir well.
- Lastly add baking soda. Stir well. Pour batter immediately into bundt pan and bake in oven until cooked (about 45 minutes).
- Remove from pan, let cool and cut into pieces.




Ty sis Nasyita for ur support hehehe

46 comments:

CT Delima said...

Salam Rima

I like bolu sarang semut@kek gula hangus mak k.ct panggil huhu, masa tu buat dapat sikit macam tak cukup aje rasanya, next time boleh cuba resipi ni pulak. bila aroma kek ni terbit dari dapur teruja juga nak makan dan tak sabar tengok hasilnya..taraaa! cepat2 potong n ngappp!..hehehe

Rima said...

Salam K.CT
Memang kan.. Aroma dia memang lah strong.. Bau hampir hampir sama macam buat kek kukus.. Dah pakai butter n caramel.. Sure sama lah kan bau dia hehe

Hubs makan 2 slices tanpa pelawa kita yg kat sebelah haha

ninazsyafinaz said...

hari n ih I berjaya tulis komen!!!! yeaaayhhh..hehehe..happy mcm apa..kek sarang semut yang selalu tak menjadi bila I buat..tak bersarang...kalau ader pun sikit2 ..any tips from you sis?

Rima said...

Hehe Ninaz.. I had to forgo that new comment thingy.. Told hubs to change it back..

Hmm I ever buat once.. Siap kena perap lagi.. Tak sarang pong hahaha.. Try this recipe lah.. Insyallah sure jadi.. Batter dia cair ok.. Don't panic.. Just pour quickly kat bundt pan n bake..

zurailah said...

As salam Rima,
Kek ni x payah perap ya?selalu jumpa resepi yg kena perap berjam2....if like that bolehlah try bake..mmg dok cari resepi lama dah ty fr sharing.

Rima said...

As salam Zurailah
Tak payah.. Lepas kacau terus bakar.. Best part abt cake yg macam gini.. Kita ter excited nak tengok end product dia.. Hehe

Azian said...

Kak Rima,

U give me an idea what to bake with bundt pan tu..excited nak guna but donno which cake to bake.

Cant wait for your KL trip..owh kek lapis legit prune..Heheh

Rima said...

Azian
Bundt pan memang berguna if nak bake segala macam pound cakes.. Butter cakes n lain lain.. Try this simple recipe .. Kira kek ni jadi kek pecah Dara ur bundt pan gitew hahaha

Tak lama tu.. Eh eh come to think of it.. My hubs that day asked me why I dah lama tak buat kek lapis for him.. Ader ader ajer hehe

Hesti HH. said...

Belum pernah buat cake ini walaupun suka sekali. Membayangkan takut gagalnya, haha. CAntik fotonya Kak Rima...

rahel said...

Salam Kak Rima...
canteknya kek sarang semut tu...eh ada semut k dalamnya? hehehe..Rahel suka makan kek ni,mcm nak buat la...

Rima said...

Belum pernah? I thought its also popular there.. I hardly bake it cos my mom also tak fav but Tdy I will take it to her place n force her to try hehehe

Ty Hesti.. Urs also cantik!

Dr. H said...

Ini kek I panggil kek gula hangus, mula2 buat masa dlm sekolah dulu, guna oven yang letak atas dapur gas tu, the problem was i didn't know it was going to naik so much, so masa dok baking, separuh dah keluar atas api...hangus ler, tapi yang remaining sodap...heh ee arwah ayah kata "oh sebab tu ler nama dia gula hangus" sebab masa masak satu rumah bau gula hangus..kek yang paling nostalgic ni...

Rima said...

Rahel
Buat ok since u like to makan this cake.. Hati hati tau takut keluar semut pulak hehehe

Rima said...

Dr H
Memang old skool kan this cake.. Cuma Dari dulu I am not a big fan probably cos my mom tak suka the texture of this cake but Tdy I will convert her into liking it muahahaha... Jahat! Ahaks

Ivy Ong said...

Hi Rima.

Love your blog esp with beautiful photos taken. I admire your 'unreserved' sharing of skills and recipes. Thank you.

Btw, I used to bake this type of cake cos my hubby loves it. But never had kaffir lime leaves in my recipe. Is this new? Wondering how it tastes ?

Rima said...

Hi Ivy
Ty for coming to this humble blog of mine.. It was new to me too.. It's just for the aroma.. If u wanna opt it.. That's ok.. I didn't add kaffir leaves.. Only use pandan leaves..

Dewi said...

Salams Kak Rima,

Nie my future mum in law nye suka nie. She ssk me to bake but tak berani coz takut tak jadi mayb pasal i pon tak berapa favourite... Will try tapi tak tau bila. Hahakss!

Kak, i nak tanye. How u make the cake border eh? It looks like a reverse shell but mcm swirl pon ade... Pakai 1M eh? Buat la tutorial... Hahahahha...

Regards,
Dewi

Anonymous said...

My mum's fav Rima.

everything you make will always look so cantik. Love the setting and the mood that go with all your bakes.

wiz

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam Rima..

Geramnya tgk bolu sarang semut tu... pasti sedapkan?

Ayu said...

Assalam Rima,
yehee..dah tukar comment box!!..senang sikit yg ni..:)
kuih ni kalau tengok recipe ada letak daun limau purut & pandan leaf tu kan, macam bika ambon....maybe ada sepupu sepapat..dengan kek gula hangus tu ke?..kuih macm nilah favourite my parents & hubby..samapikan birthday cake my dad pun dia suruh buat kek macam ni for his birthday heheh..

Yat Maria said...

Babe

i shd give this recipe a shot too and see if I can be converted too! coz never really tasted this cake b4..the look doesn't appeal to me.. so after yr review, one day I shall try ok..who knows...i'lll b like u 2 :)

inahar ali said...

woowwowwee..lamanye pn doc x mamam kuih sarang semut nih..nmpak gebuss cantik rima wat..bak 2 potong!!

Anonymous said...

Hi Rima,

Thank god I can comment now. Was not able to past few days as it needed some sort of sign in ID's which I didnt have.

Would like to wish Ariel Sonia a Happy Birthday. hope she had a blast :)

Regards,
Sally

Rima said...

Dewi
eh bagus tu.. nanti if u bake kan dia.. sure u jadi menantu contoh ahaks..

Yes its 1M.. hmm how to explain eh.. u do like swirl macam u draw letter C and then ekor dia panjang kan.. if nak cantik rapat rapat but if ur planning to letak chocolate shaving no need pun..

Rima said...

Aww ty Wiz.. my mom tak fav pulak.. i thought oldies memang fav cake ni kan.. bake it for her lah

Rima said...

Madihaa
am thinking of having it with my cuppa nanti.. tak tahu lah citarasa orang lain rasa sedap ke tidak.. but orang yg kurang fav kek ni kata sedap hehe

Rima said...

Ayu
hehehe ahhh kan dah lega.. i wanna publish also senang.. if not nak click approve lah.. nak kena reply thru email lah.. ishhh.. mak tak suka tau

Entah eh.. i ni bingka ambon ke.. sarang semut ker memang lah tak berapa minat.. blaming my mom cos she tak fav but if ur parent and hubs suka.. bake it for them lah.. tak kira lah kek aper for bday.. janji permintaan dia kita tunai kan hehe

Rima said...

Babe
dont know why ku macam tergoda nak buat.... thought i gv this a shot lah.. cuma part nak tuang air kat gula tu.. hati hati cik salmah hahaha

Rima said...

Doc
lepas dibagi bagi.. kat kitchen ade lagi 5 thin slices.. nak 2 pcs.. no hal one hehehe

Rima said...

Tell me abt it Sally.. after a few days i gave up after ramai yg kata tak leh comment..

Ty for the wish.. she had a blast and guess what she said to me yesterday.. i want Aurora cake.. pengsan!

izahdaut said...

sangat cantik menawan..

izahdaut said...

eh silap komen kak rima.. hehehe.. ni la buka tab banyak2. betul tu. sebelum ni komen saya tak masuk kot .. mcm pelik sikit stepnyer tu. ke saya yang tak pandai. hehe...

ni kek gula hangus kan kak rima. caanggih benor bunyi nmanya tu. hehe

Anie said...

Rima,

Leggaaaa sikit, kan senang nak comment kat sini hehehez. Kalau tak terpaksa lah I menyamar jadi Jannah Walton again :ppp

Masa I dkt sg, I buat this cake 2 kali sbb my mom's feveret guna her mak nenek recipe. Sbb her oven dah kaput I kerjakan bila buat kuih raya, I kukus aja. Should ask her to turunkan the recipe to me, insyaAllah bcos her recipe mmg bersarang2 the kek ;)

Rima said...

hehehe tak per.. hanya u and I ajer tahu ahaks

Orang indon panggil sarang semut or kek caramel.. kita panggil kek gula hangus lah kan.. i think ingredients abt the same ker? hmmm

Rima said...

Jannah Walton
hahaha.. ah kan.. tau tak per.. yg lama tu adehhh mak pun tak fav.. i told my hubs to tukar kan balik.. i said.. no good.. harap lawa ajer ..

U shud especially if u suka makan kek ni.. u kukus?? macam kek kukus buah lah jadi nye hehe.. sarang dia lobang lobang eh? i think kan yg ini lain sikit.. the texture a little diff.. tak kenyal kenyal sangat tu sebab i can eat it

somuffins said...

Rima
Bolu sarang tebuan ada tak? ekekeke..

Kek gula hangus yg kenyal2 tu, my family sebut baulu suri.. old school punya resipi guna 'endog' dan yeast. Kalau kat Medan, namanya bolu ambun (gitulah bunyiknya) tapi warnanya kekuning2an.

Shasha Catering said...

Nice. Lama tak makan bolu sarang semut ni atau ada gak orang panggil kek sarang semut. Bentuk dia macam bundt cake plak. Nampak sedaaapp ;)
Thank you for sharing.
ps: maaf lama tak datang sebab kurang sihat.

Rima said...

Hehe CS.. sarang tebuan jangan dibuat main :op

Binka ambun.. seen it kat bengawan solo.. saw it kat Batam also.. its yellow and kenyal kenyal.. macam getah pun ade hehe

Rima said...

Shasha
i hope u are feeling better now.. its actually known as kek gula hangus kan.. my mom finally ate the whole slice.. she loved it!

qist said...

Salam rima..resepi rima memang meletup..qist buat..mesti jadi. tak kira kuih apa je.. Tq sooo much.. btw..rima ada buat mac class Tak? kalu ada i really intersted

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Ahhh finally I could happily comment here now..:)

Thats a very pretty dessert! Would love to try a piece...hehe :)

Anonymous said...

Hi i tried your recipe yesterday and was wondering if I did something wrong as the batter was extremely watery> is that normal ? thks Cc

az said...

Kak rima, dah lama cari resepi ni. Ada jugak try bake kek ni guna resepi dari bloggers lain but it didnt turn out nicely.

Once nampak resepi ni kat blog kak rima, dengan excitednya terus try sbb tau mesti jadi punya (based on my experience, your recipes are all reliable). And yezzzzaaa, memang cun hasilnya! Moist je rupa parasnya. Sarangnya cantik terbentuk. Im soooo happy!! Thank you kak rima! Tadi baru buat for the 5th time. Hehehehe.

Rima said...

CC
yes it is extremely normal.. batter is watery

Rima said...

LOL Az.. kali yg ke5?? hahaha.. alhamdullilah.. menjadi dgn sempurna.. i hv tried using other recipe too but tak jadi.. this recipe menjadi dgn baik nye tu yg i hv to share with others.. :op

Hawa said...

Assalamualaikom .... Kak Rima, this cake is just soo delicious ! Im just like you..I'm not into this cake at all but this recipe is really good! My mom and grandma just love it! It is soo moist that my mom thought I steam this cake! ;) Im definitely gonna bake this cake again! Tq for sharing! Love ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...