Bolu Kukus Mekar Chocolate


For the next few days i will be a little busy.. Solenn is coming fm France and will be staying with us for 3wks.. well if u cant remember who Solenn is.. she is actually the youngest daughter of Franck.. the family that we visited while in France.. Sonia is pretty excited that her 'kakak So So' will be staying with us... she has it all planned lol.. first stop.. to The Zoo of cos! hehehe



So anyway... to some of u girls who have picked up their Mastrad sheets over the weekend.. enjoy ur mats.. pls follow the instructions carefully for first use and I hope you enjoy baking macs on the Mastrad silicone sheets as much as I do! to those that had emailed me to be notified of my next shipmet.. i will do so once its in yah.. ty all!




Ingredients
2 eggs
200g sugar
1/4 tsp salt
1/2 tbsp emulsifier
250g flour
25g cocoa powder - valrhona
1/2 tsp baking powder
225ml soda water
50g dark cooking chocolate - i used 53% cocoa berry
1/2 tsp rum - didnt add
Enough sesame seed

Method
- Sangrai (fry without oil) sesame seed till slightly brown
- Double boil ur dark cooking chocolate till melt... set aside
- Whisk eggs, sugar, salt and emulsifier till thick and fluffy
- Lower ur mixer speed and add in sifted flour mixture (flour, cocoa powder, baking powder) alternately with soda water - F-SW-F-SW-F
- Add in melted chocolate and rum and mix thoroughly
- Pipe in ur batter into each mould and sprinkle sesame seed on top
- Steam on high fire for 10mins




Oh bef i go.. u see the chocolate bolu abv?? hehe.. I love it especially when all my 14pcs of bolu opened up like flowers.. awesome simple recipe! soft bolu.. full on chocolate flavour.. delish bolu! One for the books!


Source: Sedap Khusus Pemula, 18 aneka bolu kukus


30 comments:

K.Nor said...

owhh mekar berjambak2!! lebih kurang gak dgn yogurt steamed cupcake kan.. cuma tak letak yogurt.. mesti coba... mesti coba.. insyaallah.. hehe

geram la tengok bekas apam tu.. kat sini payah betul nak jumpa yg tu.. masa k.nor ke BWY puchong aritu,ada satu jer bekas yg lubang2 gitu...

aduhai.. jatuh cintanya dgn apam coklat ni.. copy & save resipi dulu ya.. tq :)

Rima said...

KNor
Bekas tu Rima beli tahun lepas kat jakarta.. i think i hv seen it somewhere but plastic version.. with the lubang lubang it will help lagi kemekaran si apam ni hehe

Hv to cuba ok.. easy peasy.. tak yah yogurt cuma pakai soda water.. cepat dah siap.. cepat kena ngap hahaha

marina anakcikbob said...

alahaii... comelnya buat kecik2 macam tu kak. xsangka mekarnya sebesar 2 alam jugak.

Mas said...

perhhhh..memang mekar sejambak...
tersenyummmm mekar jerk...
sukanya mas tengok..
cantikk...

Rima said...

Marina
masa bukak kukusan tu macam suspend ajer.. bila nampak dia mekar cam gitu hati berbunga bunga hehe

Rima said...

Mas
eh jgn nak cakap mas.. kita also .. dia senyum kita lagi lah senyum dah tu part merasa pun suspend jugak but i guess with chocolate.. nothing can go wrong :op

cik cek said...

Salam Rima...

Cantiknya baulu...mekar sejambak...cantik je mekarnya...kalau kak cek buat kan mekarnya senget sebelah...senyummm...senget...he he ...

Sizuka said...

Rima,

U're making me hungry. Dah la I pose hari ni. Awal2 lagi mata dah jamu makanan.. huhuhu.. Perut dah menyanyikan lagu keroncong and it's only 11am! aduhai..

Rima said...

Cik Cek
Itu lah kejadian si bolu ni.. kadang senyum dia on equal sides.. kadang terlebih one side hahha.. semalam bila bukak ajer si tutup kukusan hati ku berbunga bunga

Rima said...

Shidah
Tadi bangun tido ku macam terasa sedang berpuasa.. perut keronchong and dalam hati.. aduhhh belum ape ape perut dah mula ragam.. then when i was in the loo.. ku baru ferasan.. eh I kan tengah the time of the month.. macam mana nak puasa.. dgn cepat mak terus pi makan.. burp hahaha

Nur68 said...

As'salam Rima

amboi, bolu ni blossoming abis...ai drooling already....p)

Nurfaizah said...

Alahai... Cuba cubit sikit.. Mesti lembut.
Chocolate ni kalau buat apa pun beesst!!

Ur cakes dr kelmarin mcm ada terpanggil
"Eat me!" tapikan, cuci mata jer lah. Haaa..

Anonymous said...

Hi Rima,

Nice apam, but I cant try yet. Need to get the periuk kukus and need to find space for it in my kitchen.

The bolu's steel containers with holes can be found in the Perling Indah shop at JB. However, it's quite expensive for one pack. I heard that you can order it via email or online and just bank in cash into their maybank account and they will use poslaju service to mail it to you (this info is for Kak Nor who asked u abt the containers)

Regards,
Sally

ninazsyafinaz said...

Salam Kak Rima..dah baik gigi tuh? waduh2..mekar sejambak...nampak sgt gebus..tergoda2..nih boleh jadi idea pikat si dia yg peberet makan kuih muih yg mcm nih..I salin resepi dulu tau..THANK YOU sis!! :)

Ummi said...

Waaaaaaaahh...sejambak apam mekar di perkarangan dapur mu itu cukup menawan kalbu la Rima oiii...Akak ada 10 bekas jek acuan lubang2 besi tu Rima, masa beli dulu saja2 jek, x sangka amat berguna bila dah jadi blogger masak2 ni..hehee....Now dk pi cari rata2 kedai, sume kata dah xda stok...Waaaa, nnt Sonia dpt teman baru, lupa la kat mama dia sekejap...hehee...Btw, happy baking for you Rima...gonna bz like bees eh..

Faeez said...

Amboi....cantiknya... Teringat Coconut Blossom yg popular sikit masa dulu. last sat baru buat apam yogurt. Sedap dan lembut tapi tak semua yg LOL, yg ada tak nak bukak mulut! Anyway, now i know, the kind of acuan makes a lot of difference, mesti gunakan acuan berlubang tulah.... Just now I called my mum to ask if she has the mould. She said, "Semua dah kasi kau dah!" So i nak kena bongkarlah cabinet tu. Thank u for sharing!

ijayuji said...

KAk Rimaaaaaaaaaa!!!! apa motif mould tu lobang2 eak?? wakakaka... SPECHLESSSSS tgk akaknyer kejadian apam cekelat tu kak, GEBUUUUU!!! KEMBANGGGGG!!! tuannyer kembang tak? wakakaka... mmg geram lah! eeeeeeee.... ni yg rasa naik pinjam tgn akak jer niii nanti kita pulangkan balik hihhi..

Rima said...

As Salam Nur68
Heheheh blossoming habis.. nasib petal dia tak terkulai hahaha

Rima said...

Nurfaizah
Ahhh itu dia motif nye.. mengoda orang supaya membaking hehehe

Rima said...

Sally
U shud go and get it already.. u cud hv done 2 steamed cake by now hahaha

Rima said...

Nina
ahem ahem.. nak pikat sidia eh.. haishhh long gone the days where kita susah payah perah otak nak memikat si dia.. dah kawin ni kan.. lain cerita hahaha.. bukan tak kuasa but as long as we do what he likes.. kira dah ok lah tuuu :op

Rima said...

KUmmi
Teringat dulu dulu when i was in jakarta.. nampak benda tu tak tahu ape kegunaan.. bila dah ade blog and dah gi blog walking.. baru lah ku tahu benda ni ape hahha.. the other day I saw something.. looks like pan buat roti (yg ade tutupnye) but bahagian tutup ade 2 lubang besar.. so i asked.. she said.. oh mbakkk ini untuk tim chocolate nya.. hmmm tim?? rupe rupe nye.. for double boiling .. dalam letak air.. dah tu lubang buat letak bekas.. now bila pikir pikir macam menyesal tak hangkut benda tu :op

Rima said...

Faeez
Ur lucky at least u can ask ur mom if she has any.. mine.. hahah oleh kerana dah lama dia meninggal kan hobi membaking dia.. barang barang dia tak tahu kemana .. ade pun ade si oven bulat yg pakai current punya.. the one bila kena bayu boleh terlekat sampai koyak hahaha.. that one my sis masih gunakan..

Rima said...

Ija
tuan rumah dah lama mengembang.. tak leh kuncup kuncup.. tak tahu apasal.. oleh kerana dah mengembang.. tak payah lah susah payah menguncup kan kembali.. hahaha

If pinjam tangan apahal diri ku.. malam nak pakai tauuu muakahkahkah

Sonia (Nasi Lemak Lover) said...

this look good and nice.

Rina NAR said...

Guess what rima, everytime i buat apam tak pernah mekar...sadis sungguh la huhuhu

CTZee said...

Ahhh this kind of eazy peazy lemon squeezy recipe very pretty I likey!! LOL

Thanks for another great idea K. Rima. Tapi takut pulak tak mekar macam gituk. Tapi takpe.....Maju tak gentar mbak!

monkeyboo said...

Am an avid fan of SEDAP mags which i loan fm library frequently he2. Looks like the resep really works yippee!! More of them pleazeee ;B

Rima said...

Sonia
I like it alot!

Rina
Hmmm cuba u pakai api besar bila mengukus..dah tu u isi kan batter all the way to the top.. sure dia mengembang dgn cantik nye..

CTZee
Mbak.. amacam sudah mekar setaman ?? jgn layu pulak ahakss..

Monkeyboo
Hmmm u meant the sedap magaxine malaysian edition.. i got mine fm jakarta.. dont even know if its the same mags

Anonymous said...

wooowwww....lovely!!! they look so yumm :) would like to give it a try, but unfortunately couldnt find myself the emulsifier, can i do without it?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...