Pudding Layered Mocca Coffee




Weekend is approaching fast and I am so so looking forward to it.. we are flying to the Land of Smiles and this time around its not gonna be just another weekend in another country... both my sisters will be flying with us and will spend a few days there with us bef flying back home on Monday.. we will be staying there till friday since hb has to be there for work too... yayyyy.. its been more than a year since i get to go there.. am so so looking forward to meet my best buddy, Justin and Ping again.. so so looking forward to shop for house stuff and so so looking forward to just chill again.. it will be a one wild weekend.. hehhee when i say wild.. i didnt mean.. partyyyy.. we are too old for that kinda of stuff muahaha






So today since I am still munching on my orange cake.. I decided to go easy on my butter and think of a way to get rid of my strawberries and blueberries.. hmmm nooo.. I wasnt successful in getting rid of them but I managed to get rid of my milk in my fridge.. I probably will end up baking friands tmrw morning and will gv it to my mom so that she has some cakes for her grandkids to munch this wkend.. oh and since its pretty late now.. i will just type down the recipe in indon.. u guys click on my sidebar for the translation wokey :o))






Resep dari Inspirasi Usaha Boga - Kreasi Pudding


Ingredients
Pudding Mocca
400ml air
25g tepung maizena
7g agar agar bubuk putih
175g gula pasir
600ml susu full cream
2 sdm cokelat bubuk, larutkan dalam 60ml air panas

Pudding coffee
7g agar agar bubuk putih
700ml air
125g gula pasir
2sdm kopi bubuk instan

Saus
300ml susu
75g gula pasir
2 sdt tepung maizena, larutkan dengan sedikit air
2 kuning telur, kocok
1/2 sdt vanili bubuk
1-2 sdm rum, bila suka


Method
Puding moka
Campur air dan tepung maizena dalam panci, jerangkan di atas api, aduk hingga licin, campur agar agar, gula, kopi dan susu, aduk hingga agar agar larut, lalu tuang ke dalam panci adonan maizena. Aduk terus hingga mendidih, masukkan larutan cokelat, aduk rata, angkat. Rendam panci berisi air panas atau jerang di atas api paling kecil agar adonan tetap cair.

Puding kopi
Campur agar agar, air, gula dan kopi, aduk hingga gula larut, jerang kan di atas api. Aduk hingga gula larut dan mendidih, angkat. Rendam panci dalam air panas atau tetap jerangkan di atas api paling kecil agar adonan tetap cair.

Siapkan cetakan 18x18x5cm. Basahi dengan air matang. Tuang 100-150ml adonan puding moka ke dalam cetakan, ratakan, tunggu hingga adonan agak mengeras.

Tuang 100-150ml puding kopi di atasnya, ratakan, tunggu hingga adonan agak mengeras. Buat lapisan bergantian hingga adonan habis dan terbentuk puding yg berlapis lapis, sisihkan hingga mengeras

Saus
Masak susu dan gula hingga mendidih, masukkan larutan tepung maizena, aduk. Ambil 1 sendok adonan susu, masukkan ke dalam kuning telur kocok, aduk rata, masukkan kembali ke dalam panci susu. Tambahkan vanili, aduk, angkat, biarkan hingga agak dingin. Masukkan rum, aduk rata.

Keluarkan puding dari cetakan, potong potong, sajikan bersama sausnya.

Note: Aku sih ngak pake segala saus.. dimakan begitu pun enak kok...




.... And this hello kitty pudding is for my little princess.. she is so so into coffee that she ate not one kitty but two kitties in one go.. tsk tsk.. this is what happens when hb starts her young when it comes to coffee.. err not just any ordinary coffee yah.. she had her first taste aka hb dipped the back of the spoon into his last drop of espresso and let her lick the spoon when she was a year old :o( now whenever we hv our coffee she wants her baby chino (milk frothing) hehe

22 comments:

Yat Maria said...

Yeayyyy!!! for coffee drinkers of the world! hehehe..

have a gd trip and do enjoy sakan...TC

Anonymous said...

And i tot that Kitty is suppose to be RESERVED for me... *sob sob*... :) Li-Lin

Jun said...

have a safe n joyful holiday ye rima, jgn lupa balik, hehe...dat pudding sgt tempting..i nak hello kitty gak, ahakks!

Rima said...

Ty babe.. belum lagi pergi pong.. cuma excited sikit cos dah 2 bulan tak fly mana mana hahahah.. kira macam gian ah tak keluar masuk hotel kahkahkah

Yes and si sonia ni dah addicted tau.. if i drink latte ke.. cuppa ke.. she wud want my last drop of coffee tau.. haizz ape nak jadi budak kecik ni

Rima said...

Lyn
Ni lagi satu.. dah nanti bday tahun depan i do hello kitty cake.. besar punya for u muahaha

Rima said...

Jun
Harus balik.. siapa nak jaga my kuching tu.. haha

Ty and cuba buat ah.. ni khas untuk coffee addict out there but kan i think the pudding mochanino that i did the last time lagi terasa coffee nye :o)

ijayuji said...

salam kak rima!

trip ke land of smile? kita kat bangkok metropolitan :D this coming weekend ke rima? have a safe trip go n back and shopping3!!!! enjoy ur trip ya kak :-) seronok kan asyikkkkk jalannnnnn jerrrr baca n3 akak sumenyer mmg best2 sementara leh jalan2 ni kenyangkan puas2 g jalan2 :D

ijayuji said...

owhh lupa nak comment that puding tu, sgtttttttt cantik as usual! air tgn akak ni sume cantek2! bukan puji ada2, pujian tersedia ada hihihi...

Rima said...

Hehe Ija.. pujian tersedia ada.. i loike that statement kahkahkah

Ah ah we will be there for a week.. ija kat bkk ke?? i very the rindu kat bkk ni.. dah setahun tak gi sana.. i can get fm one place to another sendiri without my hb membontot pun.. kira macam my second home ah hahha.. maklum kita ade siam blood in us tu sebab i feel at home tak bila gi sana..

Selagi boleh jalan.. kita jalan.. nanti Sonia dah school.. baru padan muka akak kau ni hahaha

linda said...

rajin betul la cik akak ni...i dah try bake orange cake last night...mmg sedap..bwk ofis...dah habis pun...ty for your nice sharing..

Rima said...

Hehe i dont know how to sit n watch telly sebab tu i'm always whipping simething in my kitchen..

Dah buat?? Ahhh senang kan.. Sodap bai tu!

Yan said...

alaa... macam terasa2 nak buat puding gak ah. mesti sedap kan combination of choc and coffee.

ijayuji said...

Kak rima, akak biasanyer stay kat mana? ic, akak pun ada darah siam jugak ka??, suai mak2!:D kita nyer condo yg kita stay skrg ni dekat dgn emporium, kompem akak tahu tempat tu kan kan kan... dekat tu tak tp simpang dia berdepan dgn emporium tu :D i wish i can teropong akak ahahaha... kita dah 7 tahun kat sini :D

Rima said...

Yan
Buat ah.. cuaca sekarang ni memang menghaus kan tekak so bila dapat makan pudding ni.. slurp aje masuk dalam mulut haha

Chocolate with anything pong sedap

Rima said...

Suaiiii... dolu belum ade Sonia i always dapat pujian tu tapi sekarang semenjak ade Sonia ni bila gi sana jarang pulak dgr orang kata kita suaiii.. sonia pukul abis market kita kat sana hahahah

Ija when i go there its always the same htl.. mana lagi kalau tak bersebelahan MBK tu hahaha.. senang kerja mak nak jalan when hb gi meeting.. tak yah teropong ija.. if u wanna drop by and hv coffee u let me know ok.. my email adrs auefamily@gmail.com.. boleh ija ajar kita cakap siam since u dah duduk sana lama hehe

Emporium i know.. anywherein bkk also i know one :o)

ijayuji said...

kak rimaaa!!! appreciate it very much sbb kesudian akak nak jumpa kita kalau ada rezeki :D yer laaa, nk bandingkan akak dgn kita kena panggil akak sifu nii, neway, kita akn email akak kalau kita free.btw, little sonia mmg lah suai mak2 dr akak wakakakaka.... tu sebab saham akak dah jatuh :D tp akak pun maintain mudalah! bdn pun ramping jerrr ;-)

Yan said...

aduhh... dah u kata gitu, mmg kena buat lah gamaknya... slurppp...

Rima said...

Lahhh sifu ke ape.. sifu tak bercert ade lah muahahha

Ok u email me ur nbr if jadi.. i will sms u ok..

Ape nak buat .. dah tua kerepot pun.. sebab tu saham jatuh tergolek golek hahaha

Yan said...

chopp... yg Sonia nyer tu yg mana? i tengok color dia cam yg chocolate punya, ke u mix both tu jadik cam mocha gitu?

Rima said...

yg sonia nye yg mocca one.. ade belen so instead of dump everything kat last layer, i letak kat acuan kitty tu.. at least my layer semua sama rata

SJB said...

Have fun :).

*Your pudding sure looks yummy.

Rima said...

Ty SJB.. am looking forward to a good weekend!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...