Congo Bars




Is it just me or everyone else in this planet is feeling all tired... my eyes get painful especially at night and if i am not careful .. i might be down with a bad cough.. already right now i can feel the pain in my throat..





Weird enough when we were in Bangkok.. there was no sign of haze and the moment we were abt to land at the changi airport.. i cud see the haziness surrounding Singapore island.. sigh.. if it gets worse.. its not gonna do anyone good.. i just hope that it will clear soon cos I cant afford to fall sick right now..


Anyway eventho I'm swamped with lots of housework and laundry.. I managed to put aside an hour tdy to bake this cakey aka cookie brownie.. some might call this blondies.. i simply call this brownie.. both my boys are soooo inlove with this brownie that Hairi ate 5 pcs at one time.. hb ate 10 in one sit and i seriously think that this is gonna be his next "to do on monthly basis" thang.. just like my famous amos cookies.. these congo bars are definitely his kind of brownies and to be honest.. this brownie shud be called magic bars instead cos really.. right after u take it out of ur oven.. this thing is like magic.. now u see em.. now u dont muahahhaa


Thank you Bakerella for sharing this simple and yet yummie recipe and also thank you KG for trying it out and letting us know how wonderful this recipe is.. :o)




Ingredients
2 3/4 cup all purpose flour
2 1/2 tsp baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened - I used 150g Anchor brand butter
1 lb. light brown sugar (Oh my and thank you!) - I used 320g
3 eggs
1 tsp vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips - I used 250g chopped valrhona (55%)
1 cup chopped pecans (optional) - I didnt use.. dont feel like it




By mixer:

Sift flour, baking powder and salt in a large bowl. Set aside.
Combine butter and sugar using a mixer until blended.
Add eggs, one at a time to sugar mixture, mixing on low in between each addition.
Add vanilla and mix.
Add flour and mix until combined.
Stir in chips and then pecans.

By hand:

Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.
Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.
Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
Add dry flour mixture and stir until well combined.

Coat a 13 X 9 pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish.
Bake at 170C for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake!




Note: I baked it for 25 mins, 160C in my new pan that fits my silpat mat.. i am not too sure whats the size is and am too lazy to go to my pantry to check it out.. sorryyyyy

49 comments:

somuffins said...

Hi Rima
Orang kat sini yang tak terbang kesana kesini pun terasa penat; what more you, kan??

That brownie .. bila you sebut congo, I dah set my mind that the color naturally hitam legam, rupanya tak, hehe.

Rima said...

Kahkahkah u know what CS.. my hb said the same thing too.. waktu i baked he tengah snoring.. dah tu bangun aje dia tanya i.. eh what are u baking.. smells nice.. i kata.. Congo Bars.. he said.. must be black.. muahahha.. great minds think alike ey :o)

3E said...

Hi Kak Rima...
welcome home..wah!!! tak sempat berehat sudah bikin resepi baru...I kena cuba jugak ni. Tq for sharing the recipe...
psttt...kat KL ni I tak tahu ler mana nak beli cik silpat tu...

Rima said...

Ty 3E.. dah balik.. tengah terkial kial nak habis kan laundry.. esok nak kena gosok pulak.. haizz malas betul lah nak gosok baju..

Try lah.. sedap lah benda ni..

Kat KL tak de?? u dah try cari kat speciality store? kat sini kat mana mana bakery supply shop ade jual..

3E said...

Kak Rima, wajib ni try ni...nanti kalau dah buat, I let u know ya...mmm, maybe ada kuts kat Kl ni tapi tak sure kat mana...oh ya! nak tanya skit ni...untuk congo bars ni, kalau guna tangan...butter tu tak perlu dicairkan ker? just at suhu bilik (tak keras?) then, kalau chocolate tu choc chips, boleh jugak ker?

Rima said...

Tak yah cair kan.. room temp will do.. i tadi buat pakai mixer.. mix it ala kadar aje.. jangan lama lama nanti terkembang pulak.. u can of cos use chocolate chips.. i saja aje pakai chopped valrhona since i dah kehabisan tollhouse..

Yat Maria said...

Babe

org with ocd ni no problemos lah kan..kejap jer settle everything...sempat lagi baking kan :)

i reserve this recipe to be done ngan the girls when they sleepover.. :)

anie,Nagoya said...

kak Rima, kejam!!!..hahaha....must try resepi ni.....tapi byk list yg tgh beratur tuk dibuat..kene ambil cuti kerja ni...mnta izin nak copy resepi dari cini ya...

anymz said...

hi rima,looks simple and eady..boleh le try nanti ...:)

Mas said...

kak Rima,
wah rajinnya, baru sampai rumah dah siap brownie...nampak sedap sangat tu....

KG said...

yes, arent they lovely for a sunday afternoon tea.....i like most when using valrhona chop chips kan!

tt aside, i made choc macarons..yday!

Edi said...

wah.... at last! congo bars ni mmg sedap.. cousins i dok sebok suruh i buat lg since the last time i buat.. love the way u photograph it!

btw the roses kecik2 tu i pakai nozzle no 34.. try la, senang je, swirls je.. kot2 la u nak buat TCCC lagi, boleh buat roses pulak atas dia.. :D

Rima said...

Babe.. bab bab tu tak yah nak disuluh lagi.. sudah terangggg hahahh

Buat lah.. i am pretty sure makcik mulat tu tentu suka :o)

Rima said...

Tak ah Anie.. kalau kejam i post a pic munching on it hahaha

Buat jgn tak buat.. nanti nyesal :o)

Rima said...

Anymz
Cuba lah.. jgn nak cakap budak.. mak and bapak budak sure laju aje makan benda ni :o)

Rima said...

Mas
Bukan rajin pun.. cuba kita tak reti duduk diam.. my hb always kata i macam cacing kepanasan hahaha.. balik aje bila nampak mr aid terus macam tak leh angs haha

Rima said...

You also dah try eh Edi?? sedap kan.. dah tu very the addictive gitew.. semalam when i took one bite i told myself.. control Rima.. maintain ok.. but kan tak ku sangka 3 keping ku ngap hahaha

Ohh nozzle 34.. ok i will try to do it on my next TCCC.. but kan urs turned out really pwetty.. and the purple.. menawan gitew :o)

Rima said...

Ty KG for recommending it.. sungguh sedap and makan satu keping macam tak cukup gitu..

U did it?? jadi tak?? hopefully this time round menjadi.. ada pakai skirt tak macarons nye?? :o)

izahdaut said...

kak rimmmm..memang sedap sangat congo bar ni..saya dah try buat pun..amik resepi kat sini ye..mintak izin..mekasih kak rimm!!! tersenyum sepanjang hari ...hehehe

Rima said...

Woahhhh dah buat ke Izah?? sungguh rajin! memang sedap si congo bars ni.. kat sini bayangannye pun dah tak nampak.. hahaha

hana said...

adehhh..camne aku leh terlepas pandang si congo congo nih! tercengang haku pas nengok izah buat! masuk list!! hahahahaa

Rima said...

Hana tunggu ape lagi.. tak yah masuk list.. pi buat sekarang jugak buat ur boys punya afternoon tea .. senang and cepat dah boleh ngap hehe

anie,Nagoya said...

yeah..yeah..kk Rima izinkan kita copy resepi ya..dtg bawa pen n pper..td lupa nak bawa...td buat cake..tapi hangus..coming soon kene ati2...hihihi

Rima said...

Lahhh kesiannye Anie.. buat kek ape tu sampai hangus.. berhati hati next time.. after 20 mins harus check if dah tergelap sikit.. pi letak aluminium foil on top of ur cake.. that way u will get a golden brown cake :o)

Maya Marisa said...

babe, u gave me an idea wat to do this weekend...bake the congo bars! err ntahX2 esok mlm i bake...cos tak tahannyer tengok gambar :D

Rima said...

Sure u akan bake besok.. tak caya.. tepok dada tanya selera haha

Mrs & Miss Vanilla said...

I pun nak tumpang semangkuklah Rima. Ingatkan nak buat brownies tp dah nmpk Congo Bars ni and with all those reviews... mesti nak kena buat. Congo Bars ni rasanya KG yang rajin buat.

Murni

Rima said...

U shud gv this recipe a try Murni.. if u takut manis u kurang kan gula but we already kurang kan banyak pun.. to me the sweetness is just alright.. kena pada citarasa kita..

KG selalu buat benda ni.. be it for orders or for own consumption :o)

Jess @ Bakericious said...

Looks like I must give this a try, looks delicious.

ijayuji said...

Kak rimaaa!!! :D list yg teratas sekali lepas balik dr jalan2!wakakakaka.. pdhal perut kita dah sendat sakan melantak seafoods ajerrr! :D tp congo bars ni mesti buat jugak! bookmarked! :D

Ayu said...

Salam Rima,
wah another nice recipe!!..ok nanti nak trylah..thanks.

Rima said...

Jess go and bake it ah.. u will ended up eating lots hehe

Rima said...

Woahhhhh Ijahhh.. gi mana tu.. tak bilang pun that day bila kita jumpa.. dah kenyang eh dgn seafood.. jeles jeles

Pi buat besok pagi.. tu dah de valrhona kan.. ape lagi.. godek godek then bakar hehe

Rima said...

Cuba lah Ayu.. anak anak u sure suka one.. termasuk lah mama dia haha

Ayu said...

Rima,
dah buat dah!!..sedappp..ni tengah munching 3rd bar!....minta izin nak post in my blog as usual ya....ok 3rd bar dah habis, nak go for my 4th bar..kiki..thanks!

Rima said...

Kahkahkah Ayuuu jaga jaga.. nanti termakan satu tray baru tahu!

Roadz07 said...

Hi Rima,
I hv tried out this recipe & its very nice...within a day dah habis pun..Tks for sharing the recipe..Lurve it!

Rosie

Anonymous said...

After so long...at last tdy i got to cukai 2 bar of the congo congo congo...if tak asik kene *ngap* dgn boss tuuu...thank Kayu!
Li-Lin..

Rima said...

Hi Rosie
Sedap kan.. sungguh laku si congo bars ni.. lain kali boleh buat lagi ah :o)

Rima said...

Lin
Nasib baik boss tinggal kan u or else kempunan ..

Anonymous said...

Salam rima,
kak siti dah cuba buat congo bar ni..dah 3x.kat rumah semua suka.
(u know rima, my second sis gelarannya dr kecil congo tau spai skrg she dah 50+). Tq rima for sharing. Tqsm. salam kak siti
(sj61@ymail.com)

Rima said...

Salam K Siti
ty for trying.. memang sedap and additive benda ni..

Ye ker?? if thats the case u hv to bake it for her then heheh

Anonymous said...

Hi Rima
I tried these Congo bars and they were delicioso! No wonder, while baking them I sensed that you were nearby, rupanya, you and family kat Senibong.... I wasn't in JB but nun di seberang dekat Senoko/Sembawang tu...hehe..
Sedap ya makan sehingga menjilat kuah chilli crab and sweet sour fish di jari-jemari... :0
Happy weekend to you!
Rgds.
Nurwin

Rima said...

Hehe Nurwin.. kira ade satu macam sense lah.. bila bakar congo bars teringat daku yg berada di senibong hehehe..

Both mat salleh makan pakai tangan and sudu kahkahkah.. tengok lah tangan my SIL.. gasak lah labuuu

WanYgBest said...

kak rima, i would like to try this recipe, can i just use chocolate bar with nuts (yg mcm cadbury wholenut tu)? that's all i have in my pantry, too lazy to go to supermarket ;p

Rima said...

Wanygbest
Err well i wouldnt recommend u to use chocolate bar but u can gv it a try.. the taste will be different tho cos cooking chocolate has certain percentage of cocoa in it.. plus milk chocolate is sweet and that will make ur congo bars even sweeter..

Mrs Hakim said...

Assalam Kak Rima,

Congo Bars ni sesuai tak utk hari raya? tahan berapa lama ye? kalau simpan dlm bekas kedap or bekas biasa je.. Tq

Rima said...

Memang sangat sesuai.. tak perlu kerap udara cos its not the crispy types...

mar ibrahim said...

Assalam k Rima, selamat berkenalan....ini first time saya buka blog ni, dari komen yang saya dah baca nampaknya resepi k rima sangat sedap, saya mohon untuk cuba resepi congo bars ye, dah lama saya cari resepi yang sedap ni....

mar...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...