Devil's Brownie Cookies





You know how it is when ur kid is down with high fever, cough and flu.. u simply hv no time to do anything else except to be by her side all day long.. well Sonia has been sick since Monday.. shes running a high fever of 39 deg and coughing very badly.. shes fussy and always wants me to be by her side.. well right now her fever has subsided and the only thing that is bothering her big time is her flu and cough.. poor girl..







We hv not been able to do any visiting either.. not even to go and visit my grandmama who was admitted to hospital on Monday... shes there cos of the same complication again and I really hope that shes gonna get better soon.. hopefully once Sonia has fully recovered.. I am able to visit her :o(







Anyway today right after I put Sonia to bed.. I decided to try my hand on this cookie.. I had planned to bake it bef Eid but unfortunately time was not on my side.. well well well.. what do u know.. they shud call it devil's brownie cookie instead cos u simply cant stop eating em.. use good chocolate to get good result ok and I am pretty sure u will agree with me that it shud be called Devil's Brownie hehehe






Ingredients
4 eggs
225g caster sugar

25g cocoa powder (I used valrhona)
200g Low protein flour - Cake flour

125g butter (I used unsalted butter and added 1/8tsp of salt)
125g dark cooking chocolate (i used valrhona 55%)
1 tsp vanilla extract

Sliced almonds for topping


Method:
Prepare two greased baking sheet (30x30cmx2cm)..
Preheat oven 200C for 15mins
Melt butter and add to dark cooking chocolate. Stir till it melt and add vanilla.
Beat eggs and castor sugar until the half-inflated, add sifted flour and cocoa powder gradually, stir with a spatula
Add butter mixture and continue to stir.
Pour batter into pan, spread it evenly, sprinkle with sliced almonds
Bake it for 15 minutes or until cooked
Remove from pan, cut into small square and place em back on baking tray.
Reduce oven temperature to 120C and bake it for 30min or till dry.
Let cool, store in air tight container.






Source: NCC

28 comments:

ilahslilpinkkitchen said...

eh eh ciannye ... hope she gets well soon ...
and cuaca rabak smalam so so hot nari ujan selebat2nyer ...

cian sey kalau budak2 sakit ...

Yat Maria said...

Babe

this one sures looks devilisiously delicious :)

hope Sonia gets well soon..kesian if budak kecik sakit..orang tua like me sakit, tak lah brapa kisah sgt kan..nak merengek tak der sapa nak layan..

and i pray for yr grandma's health too dear... take care..

Rima said...

Ah ah lah Ilah.. muka dia pun rabak abis ah.. mata sampai ade eye bag.. macam panda.. ade black ring gitu.. kesian lah..

Rima said...

Babe
If dah tua memang tak de siapa yg nak melayan.. nanti kang kalau terover kena panggil drama queen pulak muahahha eh teringat waktu i preggie si sonia.. ade ke patut my hb panggil i drama queen.. eh tak patut.. tak patut ahakkkss

Ty.. I hope so too.. sigh.. bila lah i dapat gi hospital ni.. sekarang bukan main susah nak visit orang sakit.. kena booking ambik nbr baru boleh naik atas tengok orang sakit.. dah tu if ade orang lain queue they will sms and ask u to go down so that orang lain boleh naik atas.. :o(

3E said...

Kak Rima,
Harap ur Sonia get well soon. My Emil (2yrs old) pun demam. Memang tak boleh nak buat apa2 selain melayan karenah dia jer...

btw, cookies yg u buat ni nampak sedap sgt...nanti ada masa I nak cubalah...:-))

LS said...

Where can i get Valrhona Choc from?

Melatie said...

Get well soon Princess Sonia. Get well soon Grandma.

Dah nasib badan, hari raya sakit, apa nak buat. Sabar je lah

Anonymous said...

Shes gonna be ok very soooon... since she has started her shouting session!! hehehe
The cookies was YUMMYLICIOUS!!!
Muacks, Li-Lin.

Rima said...

3E
Lah kesian nye.. hopefully she will recover fast.. Sonia hari ini dah better banyak.. dah mula terpekek pekek balik.. fening kepala mak!

Cuba lah if u hv the time.. I am pretty sure ur kids suka one :o)

Rima said...

Melati
Memang pun.. dah nasib badan.. lagi pun kat sini tengah musim sakit.. but kan nasib baik dia dah tak demam lagi.. hujung minggu boleh lah mama dia beraya lagi hehehe

Rima said...

Lyn
Harus simpan wokey nanti hikayat nye macam kuih tart.. hilang dipandang mata muahahha

Yan said...

Hi Rima. I dont fancy brownies. Eventho its made of choc. But this one is more like cookies ya? and since u say u cant stop eating them, it must be very very yummeh. should i try them? hmmm...

Rima said...

Yan
If u dont fancy em better not bake it cos a brownie will always taste like a brownie except this brownie ranggup cos kena bakar twice..

Yan said...

Thanks for the advice Rima. am so tempted to bake them coz of the available ingredients in the kitchen. he he..

Rima said...

LOL Yan.. then bake lah dah tu try satu ketul.. the rest u bagi bagi ur neighbours hehehe

Ayu said...

salam lebaran buat Rima & family ya..
sorrylah I lambat sampai rumah you ni..maklum ler..sibuk aje..hehe
I guessed, masih belum terlambat walaupun kita dah beraya 1 wk..
di kesempatan ini I nak minta maaf zahir batin jika ada terkasar bahasa
& gurauan tu ya..maaf jugalah I jarang2 kesini walaupun ada sekali2 masuk tapi tak tinggalkan jejak..

how is your raya?..dah banyak rumah yg u menziarah?..

Rima said...

Selamat Hari Raya to u too eh Ayu & family.. memang sibuk bangat lah waktu raya ni.. sibuk orang kat rumah sakit.. sibuk nak gi beraya.. sibuk nak gi hospital lagi.. lahhh tahun ni macam slack sikit lah.. lambat nak game cos most of them tak de rumah cos gi hospital tengok my nyayi.. hope ur raya a memorable one and nope belum banyak rumah.. hopefully this week i can cover most of them :o)

Shaz said...

Hi rima. Selamat hari raya to u and your family. I got a question: where do you buy your valrhona chocolate from? (or where can I get them in Singapore?)
Thanks!

Rima said...

Same to u too Shaz.. u can get it fm several places.. i usually get mine fm Sun Lik (opp raffles htl) or Shermay (Holland V)

Mrs Hakim said...

Kak Rima, Brownie Cookies ni utk hari raya ok tak? and die tahan lama juga ke mcm biskut2 raya lain? and tengok pada resepi tu cara penyediaan, kena bakar 2 kali kan. before cut bake for 15 min, remove and cut into small. pastu reduce temp oven bakar balik.. mcm tu ye?

Rima said...

Mrs Hakim
Ok ajer.. sesuai and i dont even know if tahan ke tidak cos cepat habis benda ni.. maybe tahan cos the texture macam biskut raya lain.

Yes u bake.. slice then bake again

Mrs Hakim said...

ok kak..thanks. nanti i update akak lagi ye.:)

Mrs Hakim said...

KAK RIMA NAK TANYE YE..

1) 125G BUTTER TU MASUKKAN SEMUA KE BERSAMA DARK COKLATE TIME CAIRKAN TU?

2) METHOD - ADD BUTTER MIXTURE AND CONTINUE TO STIR. MAKSUDNYE COKLAT+BUTTER YG KITE CAIRKAN TADI AND MASUKKAN KE DALAM ADUNAN TEPUNG. BETUL KE?

HOPE KAK RIMA DPT MEMBANTU..AND SORRY LAH KAK SAYA NI BYK TANYE PULAK..HEHEHEHE

Mrs Hakim said...

Sambung lagi pertanyaan..hehehe. Kak Rima tak marah ye...

Time kite nak kuarkan dari pan, and potong kecik. kena tunggu sejuk dulu or panas2 terus potong? tapi this time before potong kecik2tu brownies kena masak kan kak?kalau tak masak mcm mane? kena masukkan balik ke oven and tgu die masak or boleh potong je seb nanti kan bakar semula..

pastu step 2 pulak. dh potong kecik, letak balik dlm baking pan, and bakar smpi dry. maksudnye brownies ni kite kena mask die kering lah ye kak? takpe ke kak rima kalau brownie ni terlalu dry?

Rima said...

1) you melt ur butter dulu baru masuk kan kat dalam dark chocolate..

2) Yes.. u add ur butter/chocolate mixture into ur other mixture..

Mrs Hakim said...

hai kak rima... already baked this brownies mlm tadi. superb...bawak ofis kawan2 suke.. and suke follow resepi akak..senang dan sedap pulak tu.. cume de sikit2 jelah y tak paham tu yg byk tanye..hehehhe.. bit wonderlah kalau buat utk raya, die thn lama ke tak. seb gune tepung kek kan..akak de suggestion tak?

Rima said...

Mrs Hakim
Byk tanya tak pe.. if tak tanya sesat jalan kan hehehe.. i did it for raya tahun lepas.. elok ejer.. kids suka tu sebab cepat habis.. i dont think there is any issue for u to keep it.. tu pun if u manage to keep it away fm kids hehehe

Mrs Hakim said...

HAHAHAHA..ALAMK..KALAU MCM TU TAK LEH HIDANG NAMANYE. TUKAR NAMA BROWNIES COKLAT SOROK. KAK RIMA, PE LAGI COOKIES YG BEST UTK RAYA NI YE? DE IDEA TAK? KAK RIMA XDE RECEPI COOKIES BARU KE.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...