Bingka Labu



I will do a quick post... we dont want to be late for Sonia's school performance! shes super excited especially after i put on her ballerina costume... not just any ballerina mind ya... her group is called.. "Funky Ballerina" hahaha.. I will try to take lots of pics and share it with u girls (and guys) ok..


Salam Jumaat peeps.. i had wanted to update my blog yesterday but was too busy with baking.. i baked this kuih bakar on wed right after i baked mac shells... i havent stopped munching eversince.. ha! Thursday came and I finally decided to just close my eyes and gave half portion to mom.. it was a hard decision to part with my fav kuih but i did it lol.. u gv me any kinda of kuih bakar and i will not even be bother to think abt my yo yo weight :op


Thank you so much Cik Mat for sharing such a wonderful recipe and to Ros where i first chanced onto his recipe..

INGREDIENTS:
5 Grade B Egg
500ml Coconut Milk
200g Flour
190g Granulated Sugar
1/2 tsp Salt
1 tsp Vanilla Essence
450g Pumpkin - steamed
Sesame Seeds - for sprinkling

METHOD:
- Place pumkin & coconut milk in a blender & process until pureed. Pour into a big bowl. Blend the remaining ingredients (except sesame seeds) until smooth. Strain into pumkin mixture & mix well.
- Line tin with aluminium foil & spread 1 tsp oil. Heat the tin in oven for 10 minutes. Pour batter & sprinkle sesame seeds.
- Bake at 180C for 45 minutes or until cooked. - i baked it at 165C


.... ok thats it.. i gotta run.. i can hear hubs voice so clearly eventho hes in the basement!.. to Hairi .. i know u read mama's blog everyday... all the best in ur exam today! to all my readers.. hv a good weekend peeps!

27 comments:

Mat Gebu said...

Morning rima, salam Jumaat...hari ni lepas solat Jumaat, terus nak beli ituuu labu labi...

Mas said...

morning kak rima....
cantikknya garing kuih bakar labu akak tu..
mengancammmmmm.....
tergoda aiiiiii tau..he3

Anie said...

Rima,

Mesti cute giler si Sonia ni....cant wait for the photos of her in her ballerina outfit.

Saw a few bloggers posting this kuih bakar labu, tgh hangat di pasaran kuih ni ;)

K.Nor said...

salam jumaat rima.. hehe.. entri kita sama la arini, bingka labu cuma resipi jer lain.. nor tak tau rima guna resipi mana td (masa duk ngarang entri), nor guna resipi yatie, sama yg jun guna :)

mmg sedap wehh bingka labu kan.. hehee

Ribbon Clown said...

Trus rasa cam nak ngap screen :P I pun gile kuih bakar.. Btw, I buat another chiffon cake today.. giler mengejar u dari belakang haha

Ummi said...

Waaaaaa.....penangan untuk mata2 yg masuk ke dapur Rima di pagi jumaat nih! Nak mencari labu jugak laaa...cantik posing bingka tuh.. ^__^

Jun said...

rima..mine dah habis..u punya ni ade lg k x? mcm nak mkn lagilah..hihihi...

Rima said...

Afternoon cik mat
Dah beli belum is labu labi? Hehehe nak buat aper ahhh? Donut ke Bingka?

Rima said...

Alamak Mas... Ku sampai sekarang masih teringat.. Ni si hairi ade request kuih bakar pandan pulak...

Rima said...

Anie
Entah macam mana boleh ramai terbuat.. I baked it on wed.. Tu pun cos terpaksa hahaha.. U remember my pumpkin macs? The pumpkin yg I used as props? Ahhhh sampai jadi lembek kawan tu.. So last last ku steamed it n baked kuih bakar.. Ingat nak buat apam but tak jadi cos buat kuih bakar ni senang ajer.. Blender n terus masuk oven hehehe

Rima said...

Oh ye ker Nor? Ah nanti I walk walk ur place... I saw it at Ros when I googled for kuih bakar labu.. Then got to know recipe fm CM.. Terus I baked it.. Sedap!

Rima said...

RC
Muahahaha I hv been thinking of baking one more chiffon but tmrw I sure busy giler with baking Huhu.. Nanti I BW ur hse ok..

Rima said...

KUmmi
Nak cari labuuu... Nak cari labuuuu.. Nasib time Rima tak yah beli labu.. Yg kat dapur tu sampai lembek tu sebab Rima buat Bingka labu hehe

Rima said...

June.. Semalam Lepas take pic.. Ku kasi my mom whatever yg balance.. Tak leh jadi.. Tak renti ku ng Bingka ni.. Sedap!

Yat Maria said...

Babe

I'll try to bake this..it's a toss btw this & the usual pandan one..I;m more inclined to this though..looks awesomely sedap..just need to get that pumpkin..I just hope bila dah beli pumpkin, I tak derhaka & pegi buat apam pumpkin pulak..let's see, aite..

happy weekend to u too! been a while eh.. ;)

Sumaiyyah said...

Salam Kak Rima... I sure haven't visited your blog for a long time ever since I started working. In fact I haven't visited a lot of my favourite food blogs. I miss it and I miss baking. Anyway one thing I love about you is how you always make everything (in this case food) look so beautiful and artistic, even if it is something very simple. So thank you for that!

FnF Simple Life said...

baru tgk kat blog kak nor...tayang kat sini pulak...kesian my lappy...meleleh lagi...huk3x...tak senonoh betul org chiba nih ;)

Rima said...

Babe
how hv u been?? lama tak nampak.. gi hols terus tak jengguk rumah no 2 eh hehe

It was for me.. niat dihati nak buat ur apam but kan oleh kerana buat apam ni harus at least two or three rounds of steaming.. so tak jadi lah.. penat and at the same time nak cepat guna kan labu ku yg kelihatan sungguh lah sayu but kan u shud try.. memang sedap .. ku makan tak leh stop sehhh

Rima said...

Sumaiyyah
hows u dear?? lama tak nampak kat sini.. dah start work?? woahhh sibuk lah kan..

Ty.. am so glad that u still sudi datang bermain di bisousatoi

Rima said...

fnf
muahahah what to do kan.. hari tu kat after i baked it .. ku keluar kan kat fb.. nak update tak sempat tu yg baru update here.. demam labu labi agaknye hehe

Alice said...

hi Rima, look so delicious!

shahlin said...

k.Rima oi. kuih ni sebenonya resepi yg sama kan. Klu presentation hensem sket trus rasa wow!!!! makcik pasar mlm jual kuih 3 pcs singgit, bila potong camtu dah jadi 1pc 3 hinggit eh.

Hesti HH. said...

Sedap sangat penampakan bingka labu KAk Rima, saya suka semua yang berbau labu dan mencoba macam macam resep dengannya. Ngiler dengan bingka labu Kak Rima, bentuknya pun cantik...izin catat resepnya ya kak...

Anonymous said...

Kak Rima, come back to singapore soon okay? I miss reading ur entry and looking at your very artsy and yummy bakings! ;D Have a nice day to u and your family :))

Hesti HH. said...

Enaaaaak banget bingka ini Kak Rima, sudah pernah buat dan semua suka. Kue Kak Rima cantik sekali tampilannya dengan bentuk bulat itu...

soh said...

Hi, may I know flour is refer to all purpose flour right?
how the texture like?
Thank you for sharing.

Rima said...

Hi Soh
yes all purpose flour.. texture is err like ur typical malay kuih.. not like rubber of cos.. creamy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...