Kaastangels / Käsestangen


The Dutch call it Kaastangels.. the Germans call it Käsestangen - direct translation wud be cheese sticks... i spent a good 3hrs doing this cookie.. the smell of cheese coming out of my kitchen was like as tho i was running a cheese fondue restaurant lol.. so Cheesy.. yummehhh...




Ingredients
400g unsalted butter (i used Anchor)
100g Wisjman butter
300g Edam cheese, grated
100g parmesan cheese, grated (if u r not into parmesan u can replace with Edam.. thats what i did)
800g flour

Topping
2 egg yolks mix with 1 tbsp cookie glaze
180g of grated cheddar cheese


Method
Preheat oven 125C
Mix grated Edam cheese and grated parmesan and set aside.
In a mixing bowl, whisk butter and wisjman on low speed for abt 5 mins or till blended and light...
Add cheese in 3 additions, mix well.
Add flour in a few additions
Roll ur dough and press it with kaastangels cutter.. if u dont hv any.. u can always use any kinda cookie cutter
Brush surface with egg yolk mixture, sprinkle with grated cheddar cheese.
Bake for 20mins.



Ok i hv to go .. Mom just called.. she wants me to take her out for shopping.. Eid's coming and to shop for new stuff is moms fav time of the year hahaha.. enjoy the recipe and have a good weekend dearies!


35 comments:

K.Nor said...

salam rima, dah start mengukis ya.. mudah jer kukis ni tp fullamakkkk banyaknyer guna cheese... mmg betul2 cheesy ni.. mesti sedap kan..

CTZee said...

Whoa! 2 updates in a day. Dah terubat rindu kat yr blog K. Rima. I don't think I can bake this, banyak pulak cobaan with that cheese smell. All of us memang hantu cheese.

Happy shopping! Borong apa?

MamaFaMi said...

Tengah-tengahari macam ni kan, bila baca Rima punya description tentang cemana the smell that came out from your kitchen tu... mmm macam leh terbau bau je... hehehe...

June said...

dkt KL i dun think we have that Edam thingy ... replace the whole thing with parmesan/cheddar can ?

Zelda Mohd Ibrahim said...

Hi Rima


the cookies look delish. But how are they different from the Femmy cheese biscuits?

Aishamirafiq said...

Tergodaaaa. .....
Blum mkn tgk pun da tergodaaaaaa
mesti try nie.....

cik rokiah said...

Rima
Kalau tak kerana mac sheet, dont think I persevered sampai the 8th attempt (French method) yg macs nyer perfect (SIL setuju atau pun dia dah tak tahan jadi tester).
Did the Itallian method semalam.Mak oi macaron tembam macam burger. Suka sangat2.
Thanks Rima. Semuga Rima sekeluarga sentiasa dirahmati NYA. Amin.

Sizuka said...

Rima,

menggiurkan sungguh biskut tu. spending 3 hours buat cookies? aduhai.. mau pengsan i dibuatnya kalau i spend that much time buat cookies. i think lepas tu, i terus surrender, tak buat cookies lagi dah.

semlm i was thinking of nak buat biskut raya. but bila pikir nak kena gentel, or picit or terap, terus rasa nak demam. i salute those yg sabar dan tekun buat cookies :)

ijayuji said...

Salam kak, kelakar arr nama dia kalau disebutkan dlm bm wakakakaka.... yummylicious!! kita ni tgh mencari cari resepi beskut nak buat skrg ni maklomlah dah raya dulu ni kan ahahahaha... jgn lepaskan peluang sbb sebulan cuma once ajerr :D lepas bakar leh lah rasa2 gituuu kikiki...

Anonymous said...

Rima

Salam perkenalan dari Perth. Rima, I selalu baca your blog, tp tak pernah tinggalkan comment. Love the recipes but never tried. Maybe this time nak try buat your Kaastangels.

June
Kat KL ada Edam Cheese. Cuba try gi ke Cold Storage, TMC or Jusco. Edam cheese tu ada mcm red wax. I dulu selalu beli tp tak pasti samada supermarket tu masih wujud ke tidak. Cari benda2 mcm ni kat Bangsar, sbb kawasan expat.

mrsallan

Rima said...

CTZee
My mom shopping raya.. last destinasi .. to the florist of cos to beli all her potted plants and of cos i also TERbeli haha

Rima said...

Mama
Hari tu Rima baked it lepas midnight.. tu yg melarat sampai dekat pukul tiga pagi baru habis dah tu every tray keluar oven sure satu biji masuk mulut.. cannot resist.. so cheesy!

Rima said...

June
of cos u can but kan edam cheese ni rasa dia lain sikit.. u can get it in many supermarket in KL

Rima said...

Zelda
Its different cos femmy cheese cookies tu pakai sugar icing and the top tu crispy gitu where as this cookie waktu keluar oven the cheese topping tu crispy but after dah sejuk and masuk botol dia tak krap krup but instead rasa keju yg amat.. melekat kat mulut one hehe

Rima said...

Aisha
Nak raya ni try ape pun tak rugi cos boleh bake for eid..if ade kaku tangan lagi shiok buat.. sure tak sampai 3 jam dah selesai

Rima said...

Cik Rokiah
Alhamdullilah.. nak seribu daya.. berkat usaha sendiri sure akan membuah kan kejayaan.. am happy cik!

Rima said...

Shidah
Why do u think this year i surrender tak leh take cookies order... memang makan masa and super boring.. i mean bake kek lapis also makan masa but tak boring cos all u need to do is to keep on bukak and tutup oven every 7 mins.. if cookies ni u hv to duduk diam diam and gentel hehe

Rima said...

Ija
Ye lerrrr.. kita faham.. nak buat terus menerus macam marathon also can.. tak siapa nak larang.. if tak nak mandi pagi sampai ke malam also tak ape cos tak siapa nak hidu hahaha

Anonymous said...

Rima..biskut cheese ini untuk rumah mak Rima ke? Bestnya ada anak nak buatkan....KakSal nak tanya kalau tak ada wisjman butter nak ganti apa? Mesti rapuh biskut ini...KakSal....

Rima said...

Mrsallan
welcome welcome and yes! do gv this recipe a try.. senang banget buk!

Rima said...

KSal
Every single year pun cam gitu.. fm cookies to cakes semua ditanggung beras .. i will only bake for my own household lepas raya sebelum open hse cos rumah kita orang datang kemudian..

KSal u can use any good brand butter... i used wisjman butter cos i memang bought bertin tin waktu gi jkt.. if dulu i can recommend golden churn but with lots of stuff going on .. kita nak pakai pun ade rasa was was so maybe u can use 500g of scs butter?

Rina NAR said...

hi rima...yeay another one! u know what the german cookies tu my hot selling products. yesterday i dah stop taking orders, i dont think bole ambik semua, karang tak beraya la i huhu...anyway, this cheese cookies mmg mknan suji i kecik2 dulu, will definitely buat yg ni jugak :)

Anonymous said...

Hai Kak Rima...

kat mane akak beli cutter tu?kte brkenan la...

-Zara, Terengganu-

Rima said...

Rina
Oh ye ker? alhamdullilah.. german cookies tu memang sedap banget.. kesukaan kita semua hehe

Bake ok and let me know..

Rima said...

Hi Zara
I am not too sure if u can get it in malaysia.. probably can lah but i got mine fm Jakarta..

zarin said...

owh! i love this cookies. tak tau pon apa nama dia tapi my aunt slalu buat ni tiap kali raya...i makan aje tau..buatnya saya tak tau hahaha

Anonymous said...

hi Kak Rima,

A very tempting recipe..my son loves cheese, so this would be a treat for him. Cuma not sure if ada edam cheese in Brunei..boleh ganti cheese lain ke?

Btw, I read ur comment abt the golden churn, just to share, di brunei Golden Churn butter disahkan halal. The authorities tested the butter twice, 1st test came out ok,no pig DNA, But due to unsettling news from neighbouring country, Brunei authorities did another test, This time conducted on 17 samples, taken from various locations including from the neighbouring country. Alhamdulillah, test came out sama, no pig DNA. Hence disahkan halal oleh Brunei authorities and selamat digunakan untuk umat Islam di NBD.

Just for your info.

Lea Hannah

Rima said...

Zarin
Ar least u tak tahu nama cookies.. i lagi worst.. jenis ikan pun tak kenal.. main tunjuk tunjuk ajer hahaha

Rima said...

Lea
I lagi very the binggung.. kat s'pore pun halal but i received far too many emails regarding golden churn sampai kan tahun ni nak pakai buat raya bakes tak menjadi kenyataan.. my steamed fruit cake and kek lapis tahun di semua pakai scs mix with wisjman butter.. nak di buat aper.. wisjman butter tu actually for my own use but i need some kinda super creamy butter in my bakes tu lah i korban my wisjman butter.. nampak gaya the next time hb goes to jkt i will ask him to bring back boxes of that butter hehe

You can use all cheddar if u like.. in sg ade jual old cheddar cheese.. i used that to replace edam but for this recipe i guna kan edam cheese that i bought kat jkt..

Anonymous said...

Hi kak rima

1st time posting ni. Where can I get wisjman butter in SG?

-Edar-

Anonymous said...

Salam kak rima, nak tanya apa benda wisjman butter tu,,,,kalu xde nak gnat dgn apa.....bukan resepi tu dah Ada unsalted butter tu ka,,,
Is it 2 different butter,.......

Rima said...

Hi Edar
I hv not seen it being sold here.. i got mine fm Jakarta

Rima said...

Anonymous
Salam...
Its a brand name.. macam scs.. macam anchor.. macam golden churn.. wisjman butter ni memang very creamy and wangi and not cheap either.. i hv not seen it here not in malaysia..

This recipe uses 400g of unsalted butter and 100g of wisjman butter.. u can always use 500g of butter of ur choice if u dont hv wisjman butter..

KG said...

my kids wld definitely love this! tqs rima...btw i dah buat 3 types cookies, biasa mom tak nak...this year she sd...yg adik beli tak sedap...ani tlg buatkan, k!.....

Rima said...

LOL.. tak pe.. if ani buat kan sure sedap kannnnn hahaha

I memang tak leh lari one.. one more day of baking cookies n i am done with all the raya cookies.. yabedabeduuuuu come next week.. padan muka sendiri hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...