Bolu Kukus Mekar


As promised... recipe adapted fm Sedap Khusus Pemula..



Ingredients
2 eggs
175g sugar
1/4 tsp salt
1/2 tbsp emulsifier
250g flour
200ml soda water
1/4 tsp chocolate paste - i added 1/4 tsp of blackforest paste too!

Method
Whisk eggs, sugar, salt and emulsifier till double in size..Add in sifted flour and soda water alternately...Take 3tbsp of batter and add chocolate paste... Pipe in plain batter to the rim of ur mould and pipe in a little chocolate batter.. Steamed it using high fire for 10mins



Selamat berbuka everyone!

17 comments:

Anonymous said...

Hi Rima,

So pretty and colorful :)

Selamat Berbuka Puasa.

Regards,
Sally

K.Nor said...

salam rima.. k.nor dah buat apam ni eh bolu kukus ni hari sabtu baru2 ni (post kat blog hari ahad) teksture adunan tak segebu yogurt steam cupcake ke? dia mcm padat sket kan, tp alhamdulillah.. ok jer kembang mekar tu, maybe sbb guna mould lubang2 tu.. yes!! dah jumpa mould lubang2 kat town.. happy giler! hehe.. :)

Rima said...

Sally
i did it yesterday a few hrs bef iftar.. my sis nak sangat makan this bolu so i buat kan dia..

Rima said...

KNor
U did the chocolate one ker?? ahhh recipe dia akan akan cuma that one pakai cocoa powder, dark chocolate and baking powder.. this one tak yah pakai pun.. my sis makan dan makan dan makan.. maklum dia jugak yg mintak kita buatkan.. texture dia tak padat.. lembut ajer..

Dah jumpa acuan tu ker?? ahhh memang Rima pernah jumpa kat kedai baking supply shop kat KL.. i heart sama this acuan :o)

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaa...mekar berbunga bolu nih...kasi tension sama akak..hahaha..kena buat jgk la eh...mana lg sedap ni Rima, apam yogurt ke bolu mekar nih...mesti jawapan dua2 pun sedap..akak tau daahhh! hehehhe...

Jay said...

hey dear...new to your space...its really a good one..
happy to follow u..:)
recipe sounds gorgeous with excellent clicks..
do stop by mine sometime..
Tasty Appetite

Shal said...

Rima i reallyyyy hearttttt ur casing sgtlah cantik (eh eh org komen apam i komen casing bleyyy) mana lah u dapat mcm2 color, tu mau kutip casing blk lps org mkn kwang kwang kwang... Btw selamat menyambut ramadhan k kiss2 4 sonia

Amelia's De-ssert said...

delicious bolu kukus, nice colour effect.

Rima said...

KUmmi
Ahhh pandai KUmmi hehe.. honestly i hv to do again apam yogurt cos i only did it once and dah hampir lupa how it tasted like :o(

Rima said...

Hi Jay
Ty for being my follower.. u know what we called plantains chips here? kerepek pisang.. except we dont use pepper and red chilli powder to merinate bef frying it.. i bet urs taste better!

Rima said...

Shal
Salam ramadhan al mubarak to u and ur family.. hows Mariam? posa tak? hehe

Itew casing u can get it fm Ikea..

Rima said...

Tks Amelia... simple recipe and taste good too.. :o)

Shal said...

Uh akan ku segera ke ikea utk casing itew. Maryam pose, pose yang yang yuk hahha sonia pose?

Anonymous said...

Hi Rima
Great looking Bolus! Boleh tak sekiranya emulsifier tu digantikan dengan bahan yang lain? As a substitute... thanks! Hana

Rima said...

Shal
If u were to ask sonia if she puasa tak.. with muka yg bersahaja dia akan menjawab NO! grrr

Rima said...

Hana
U hv to use emulsifier.. helps melembut kan bolu ni

a.chander said...

Hi Rima,
Thank you for sharing your lovely recipe! I tried it today, and it was a success!
Thanks again!

Cheers,
Andrea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...