OH NO!!! - updated



Not again!!! seriously?? what the....!!! this is the second time i baked this cake and arghhhhhh!!!! am frustrated... i dont know what went wrong.. maybe its my baking powder?? maybe the poppy seeds?? cant be the poppy seeds.. right??!! geeeshhh .. will go and get another tub of yogurt and also a new can of baking powder after sholat... grrrrr.. I will bake u again and again till i get it right!! hahaha




After 450g of butter, 420g of sugar, zest of 6 lemons, 6 eggs, 600g of yogurt, 600g of self raising flour(had to buy a pack, which i dont approved cos i dont usually use SRF in my bakes, just in case i screwed up again) and 3 tbsp of lemon juice...


-
-
-
-
-





I GAVE UP!!!!

51 comments:

somuffins said...

Rima
The fact of the matter is ... your mind is in Spain.

Rima said...

LOL cik som.. no way hosey!! hes in milan now and abt to take off to fly back home hehhe.. the first time i baked it waktu hb ade.. ni dah second time.. tak tahu kenapa... u know why or not ah cik som?? :o(

Anie said...

Rima,

Biler tgk the outer part of the cake, nampak cantik aja. Dlm hati I ckp apa pulak yg salah ahakksss. Biler tgk dlm keknya baru I tahu mmg salah. Apasal? I also dunno hehehez...maybe like u say the baking powder kot :D

marina anakcikbob said...

maybe sebab pan tu cakap "apsal asyik buat kek ni aje.. nak kek lain" kot.. haha..

zarin said...

hi rima
mula2 tu heran mana yg tk betulnya then when i saw the inside tu baru paham :D
errr i aso dunno what went wrong...hehehe adakah anda sudah kena my tempias, once the cake tk jadi, it will happen again and again sampailah 3 kali tau! ahaha hopefully u tk kena mcm i lah ye!

Art Lover said...

Hello Rima, I just got to know about your blog about a week ago. I love every single one of your recipes and admire your passion for baking.

Yat Maria said...

laaaa babe, asal tak jampi serapah dulu??aiseybedah!!!sometimes, this kinda thing happen kan..wat org boringzz..nemind 3rd time lucky..sungguh rajin u nak try lagik...i think, i will blame it on the....the...weather la hehe

noir said...

i'm almost reaching that standard and you're complaining...jgn marah ha...seriously, i understand the frustration.

K.Nor said...

maybe sbb pan tu kut.. ia dah penat rima duk guna jer.. kut2 ia suruh hantar ia makan angin kat rumah k.nor hehehe

Rima said...

Anie
Eh bila u cakap gitew kan i teringat pepatah orang melayu... harap kan lawa dalam hati banyak busuk.. ahhh tu dia pepatah Rima.. malay hancur bederai.. maklum dolu ambik periksa part malay ku hancur dapat B3 hahahah

Rima said...

LOL Marina.. selagi ku tak dapat buat dgn sempurna nye selagi tu lah hati ku tak puas ahakss

Mas said...

kak rima..mas pun kekadang macam tu gak....tension kan....
tapi bentuknya memang nmpk cantik...

Rima said...

Zarin
Cehhhh touch wood.. mintak mintak tak selalu lah macam gini.. habis lah frust tonggek akak kau ni hahaha

Rima said...

Awww ty art lover... hopefully u are able to try out some of the recipes in my blog as u can see.. like today for example.. my cake was a disaster! grrrr hahahaha what a sour grape i am today! hehe

Rima said...

Babe
boo hooo dah dua kali tau babe.. selagi tak jadi selagi tu lah ku teringat ingat.. actually kan ade cerita disebalik cake ni tu sebab ku tak akan menyerah kalah hahahah

Rima said...

Noir
You bake?? woahhhhhh tak sangka sangka ade jejaka lagi satu yg pandai membaking.. kira if u dah reach this standard u dah pass darjah 3.. if jadi gebu kira u dah pass psle hahaha

Rima said...

Muahahah KNor... perlu kan ku buat another Nordic GA?? hmmmmm :op

Rima said...
This comment has been removed by the author.
Rima said...

Mas
Sungguh bijak kamu menenang kan hati ku yg sedang gundah gerana ni ahakss.. bentuk rupe cake ku cantik tapi dalam nye .. pueeiiii hahahha

Ummi said...

Owh Rima...not again! Mmg frustated la kan after twice trying pun ada jek x kena...eemmmhh, akak kan, kalau sekali x jadi...akak peram terus kasi lama baru buat balik...hahaa, silap2 x buat terus dah...salute Rima rajin try after try..sure you'll get the terrific outcome later... ^_^

izahdaut said...

Penat la ayam umah kak rim nk kena bertelur lagik nih... Hihihi.. Guwau ek jgn maree.. Kak .. Maknanya dia suh try resepi lain ler tu. Tapikan.. Pernah juga buat kek guna yogurt tak menjadi. Mari kita salahkan yogurt pulak nk kak rim.. Ikiki.. Takkan nk salahkn dri sndrik plak kan..ngeee

Rima said...

Izah
Sudah lah tok sah dikenang butter butter ku yg terkoban dek tak tahu silap dimana.. biar lah ku membawa hati ku yg patah remuk jauh dari dapur ku :o(

Mat Gebu said...

SALAM RIMA..HMMM TAK PE MUNGKIN ADA SILAP DI MANA2..EH NAK TANYA SIKIT LAH, POPPY SEED TU BOLEH GUNA KE DI S'PORE?..TAK SALAH KE?..KALAU DI MALAYSIA TAK DE LARANGAN LAGI GUNA P.S

Rima said...

Salam Cik Mat
Tak tahu lah cik mat.. tengah frust tongek ni.. ps tu actually benda terlarang.. kita bawak masuk sorok sorok fm germany and australia.. actually kan memang nonsense sikit lah sg ni.. ade ke ps benda terlarang.. tu kan we bake for our own consumption ish ish.. but kan shhhhh am not supposed to even mention ape ape tau..

3E said...

Kak Rim.....
jangan lah merajuk ya..i pun pernah alami gak....frust menonggeng u.....kekadang tu kalau buat cake dalam hati yang tak tenang...kekadang cake tu tak menjadi gak padahal sudah mengikut resepi dan cara2 yang betul....takpa2....buat lagi ya!

Rima said...

3E
Tak lah.. tak merajuk pun.. dah suratan takdir.. ahakss.. memang betul kita selalu salah kan diri sendiri dulu but kan if dah 3 kali buat and take extra precautions jadi nye pun sama aje.. i think kan tu tandanye nak kena bake lain cake..

SJB AKA SUE J-B. said...

Still looks yummy :).

lemongrass said...

Hi Rima,
Maybe the cake is supposed to look like that ke inside that's why you buat a few times jadi the same?
Kalau you yg terer baking jadi mcm ni, kalau I yg buat, mau langsung tak masak kot, hehehe..
Don't give up. I know you'll get a perfect one one day :-)

Rima said...

Sue
U know what all 3 cakes turned out soft tho but the texture was just not right

Rima said...

LG
The texture yg not right.. Supposed to hv a texture of SOC.. Entah lah.. Someday i will try again but right now its time for me to move on ceeewaaahhh macam orang ditinggal kan mat tahir hahaha

mariah said...

Hi Rima,

Ada typo kat recipe kot.. 600g of yoghurt is way too much for a sponge cake. Entahkan should be 60g jer..

Rima said...

Mariah..
No no hehhe.. i baked this cake 3 times.. tu yg i type in how much ingredients i hv wasted in making this cake... each time i bake it i had to use 200g of yogurt lol and nope its not a sponge cake.. its lemon butter cake :o)

Belly Good Cooking said...

Haha, my cakes will always turn out like this when I used the one bowl method ( mix and beat all ingredients together ). So, nowadays I like to use the creaming method instead. :P

mariah said...

Even then, kalau ikut ratio wet:dry ingredients, 200g of yoghurt is too much moisture for the cake. Cuba derhakakan recipe tu(ikut kata2 Mat Gebu), reduce the yoghurt kot.. I ni memandai je pulak..

cik cek said...

Rima....jgn putus asa...I pernah mengalami situasi cam ni....try buat macaroon....sampai kali ke 5 ke 6 kali....at last baru menjadi...he he....bila dah jadi sampai skrg tak buat lagi...

BabyBeluga said...

I will keep my fingers cross. Good luck.

Rima said...

Belly good cooking
Really?? baking new recipe = u gamble.. if it turns out good.. ur happy.. if it turns out bad.. ur frustrated haha

Rima said...

Mariah
Ahhhhh ok.. let me tanya yang punya recipe .. ask for troubleshoot.. if all else fail and i betul betul lagi in the mood to bake this cake.. baru ku derhaka kan recipe ni.. i am no cik mat lah.. hes a pro.. :o)

Ayu said...

Assalam rima,
jangan bersedih...kita pun understand how u feel..sebab banyak kali pun i terkena gini..either recipe, the technique or my own mistakes yang tak betul..rasa macam tak ada mood nak bake the next few days..hampa gitu..its ok,..kita serupa!!eh tak u lagi pandai!!..cheer up ya..keep it going..although i selalu datang sini cuma tak tinggalkan comment aje..hehe

ovenhaven said...

Is it weird that it's my first time here, and I'm already loving your blog coz you're brave enough to post a failed bake? Hehe :P Great photography and styling; I'm definitely coming back for more!

About the cake, I'm not sure what colour your pan is, but perhaps next time you try baking it, reduce the temperature by 10-20C and bake it longer just to be sure :) Oh, and I have to add, your pan very lawa lah!

Anonymous said...

Salam Rima..
Hv never tried eating anything with poppy seeds...wonder what it tastes like. Pardon me for saying this Rima...it seems that not only yr cake turned out wrong coz yr frustration seems to extend to the pics too...macam ada sumting yr kureng....not yr typical ISO standard. Or perhaps mata i aje yg see it that way.
during the long CNY wkend I baked the OSC cake, that sexy butter cake n also baked marble cake 3xs. Everybody enjoyed them so much n prior to that I made several marble cakes to give my chinese frens n neighbors. Tks 4 sharing all the recipes.
LAKSA

Rainani Jamalodin said...

Salam K.Rima.. suka tgk blog u n even dh try byk resepi cuma xbaper sempat nk amik gmbr sbb dh ngap dl.. even mat gebu blog pun..

i think..maybe bcoz of yogurt kot..or b.powder. sbb i penah gak kek jd mcm ni.. frust gle.. that time..my b/p almost expired..

cuba derhakakan resepi tu.. (nk ikut gak ayat mat gebu)..:D

dont stop blogging bcoz of this frustration ek..

Rima said...

Ayuuuuuu angkat baju.. dah hujannnnn hahahaha..

Tak lah.. no sweat lah.. orang tua kata.. adat lah orang membaking.. kadang ok.. kadang ko.. it makes me wanna bake better and not stop after what happened.. tu sebab semalam boleh buat dua kali berturut turut.. sampai sangup pi ntuc beli yogurt and new baking powder. dah tu boleh terbeli yg bukan bukan pulak.. tak pasal pasal terkopak $50.. ape dahhhh

Ty Ayu.. ku terharu akan keperhatian mu.. :op

Rima said...

Ovenheaven..
Honestly this wasnt the first time i post a failed bake.. sometimes i wud just blog abt it to let my frustration out.. then i move on hehe..

Anyway ty for ur suggestion.. i did lower the temp to 165C as my oven has a temperament of a woman..

Rima said...

Babybaluga
Awww ty ty.. will gv this recipe a try some other time.. :o)

Rima said...

LAKSA
Yes perhaps its ur eyes .. muahahahha.. its ok lah.. we all hv our days.. glad my blog is of good use to u :op

Rima said...

Ummi
Alamak macam mana boleh terlepas pulak.. Rima jenis tak give up easily.. if tak jadi.. cuba dan cuba lagi.. but if dah tiga kali failed.. ku perap dulu recipe and will try it again next time after i study balik dgn empunya recipe.. :o)

Rima said...

cil cek
Muahaha macarons tu memang gitew.. cuba sedaya upaya macam nak ape.. dah tu bila dah ok.. terus tak buat lagi.. dulu first few rounds buat macarons macam gitew lah.. but i got the feet on the 2nd trial.. dah tu terus tak buat lagi.. dah lama baru terkedek kedek nak buat.. ahhh ambik kau.. tak menjadi terus menerus sampai lah i terjumpa another macarons method :o)

Rima said...

Rainani
No way i will stop blogging lol.. part and parcel .. kadang menjadi kadang tak jadi.. frust tetap frust one cos dah banyak ingredients yg terbuang.. will not stop me fm baking tho cos its my passion :o)

bintangjauh said...

Salam Rima, Mais no.. ça va très bien comme ça!!. Bila Ratna Kaji itu bahan-bahannya, Ratna rasa itu yogurt sudah terlebih atau gantikan kepada petits suisses atau bikin seperti Ratna mogok sekejap lepas tu cuba lagi.

Untuk memujuk perasaan hati yang gundah gulana ialah tatapkan wajah anak kucing ( jika punyai satu) pasti perasaan jadi lembut dan plein de bisous ke princess Rima, mujarab ke tidak nanti?

Tenang-tenang saja ya Rima, walaubagaimanapun tu est la meilleur chef patissière.

Salam manis manis madu.

Rima said...

Salam Ratna
Il vaut mieux faire quelque chose plus difficile, avant d'essayer a nouveau.....

Anyway ty.. am ok.. still in the mood to bake and bake and bake... hv a good weekend Ratna.. tu truffles can share recipe?? hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...